Noc s Andersenem 2024

Ve dnech 9. - 11. února 2024 jsme uskutečnili již 11. Noc s Andersenem. 

Sešli jsme se v pátek večer v našem SPC a opět jsme si nejdříve připomněli významná výročí, která na rok 2024 připadají. Jedno z výročí, vztahující se k osobě, která je nám, zrakově postiženým, hodně blízká, je připomínka 100 let od úmrtí českého lékaře-oftalmologa, profesora Karlovy univerzity, Jana Deyla - zakladatele Konzervatoře a SŠ Jana Deyla (dříve Konzervatoř a SŠ pro zrakově postižené). 

 

Vlastně jsme se již dopoledne se dvěma našimi nevidomými žáky účastnili na školním projektu, věnovanému právě J. Deylovi, a to v ZŠ Vysoké Veselí, kde se J. Deyl narodil a do zdejší ZŠ chodil. Pavel a Tonda tamějším žákům a učitelům představili současné pomůcky, které pomáhají nevidomým jak při školní výuce, tak v běžném životě - např. notebook s hlasovým výstupem, chytré hodinky, telefony pro nevidomé, VPN ovladač, teploměr, indikátor hladiny a světla, rozpoznávač barev, mapy, geometrii, bílou hůl a Pavel zahrál na klavír...

 

Večer v SPC jsme pak o této akci vyprávěli a připomněli si další osobnosti - 100.výročí narození Eduarda Petišky, 80 let od narození a 10 let od úmrtí Petra Hapky a samozřejmě 200 let od narození Bedřicha Smetany. Povídali jsme si o jejich díle, poslouchali hudbu a také čtení z Deníků B. Smetany..

 

V sobotu dopoledne jsme navštívili Antikvariát. Ocitli jsme se "v jiném světě". Vonělo to tam obrovským množstvím knih, které jsou vyrovnané  všude, až ke stropu, jsou zde gramodesky, CD, kazety, plakáty, pohlednice, hraje hudba...Pan prodavač se nám úžasně věnoval, vyprávěl, bylo vidět, že je do své práce "nadšenec" a také znalec hudby a literatury... Také jsme se dozvěděli, že v domě, kde se prodejna nachází, bydlel v letech 1819 - 1846 V. K. Klicpera. To vše dohromady dodávalo naší návštěvě zvláštní kouzlo..

 

Odpoledne jsme pak navštívili ve Filharmonii "výchovný" koncert. Ve spolupráci hradeckých filharmoniků a tří mladých herců Klicperova divadla to byl úžasně živý, zábavný, svěží koncert, plný skvělé hudby. Zazněly i ukázky z díla B. Smetany a tak se nám vše tak nějak krásně propojilo..

 

Mezi těmito akcemi jsme si četli z knížky  Sydney-my dva z B. od Terezy Horváthové, která se nám všem moc líbila. A také z vtipné knížky Romi Greye Jmenuji se Orel (slepice vypráví zážitky ze svého života). 

 

Myslím, že jsme si "Noc" opět moc užili, bylo nám spolu dobře a tak se těšíme zase na nějakou další akcí. 

 

Ahóóój příště!!!     

 

Braille



Populární příspěvky z tohoto blogu

Náš letní tábor 2023

KTN + České muzeum hudby Praha 4.11. 2022

Braillský klíč 2022