Technické novinky



Nové kompenzační pomůcky



Čtecí zařízení Auto-Lektor
V letošním roce 2008 zástupci výrobního družstva nevidomých Spektra předvedeli nové čtecí zařízení. Jeho výrobcem polská firma Harpo a jeho konstruktéři mu dali název Auto-Lektor.
Jedná se o přístroj o rozměrech 425 krát 360 krát 255 milimetrů a váze 11 kilogramů. Pracuje zcela samostatně, bez nutnosti připojení k počítači. Na jeho horní straně je odklopné víko, pod které vložíte tištěný text, ať už rozevřenou knihu, časopis, noviny nebo třeba i strojově psaný dopis, a přístroj jej v průběhu dvanácti až dvaceti vteřin po stisku jediného tlačítka oskenuje, převede do digitálního formátu a hlasem nám oznámí, že je hotov. Stiskem dalšího tlačítka nám pak tento text začne plynule číst. Hlas je ženský, velice dobře srozumitelný, má barvu přirozeného lidského hlasu a to, že je jen syntetický, poznáte až podle přece jen trochu strojového přednesu.
Ovládání přístroje je velmi jednoduché. Slouží k němu, vedle tlačítka pro zapnutí přístroje a potenciometru pro regulaci hlasitosti, dalších 27 obdélníkových tlačítek na předním panelu přístroje. Ta jsou rozmístěna ve třech řadách po devíti tlačítkách, jsou barevně rozlišená a jsou navíc zřetelně označená zkratkami v bodovém písmu i v černotisku. První z nich, umístěné v levém spodním rohu, slouží navíc jako hlasová „nápověda". Jeho stiskem se dostaneme do režimu, kdy nám stisk kteréhokoliv z dalších tlačítek oznámí, co se pod ním skrývá, avšak konkrétní funkci nespustí. Opětovným stiskem prvního tlačítka se vrátíme do funkčního režimu.
Barevné rozlišení tlačítek tvoří tři základní skupiny. Žlutá tlačítka, která jsou umístěna v horní řadě, slouží k pohybu v textu. Tam se můžeme pohybovat po větách, slovech i znacích, skočit na předchozí či následující stránku a podobně. Modrá tlačítka slouží k nastavení promluvy. S jejich pomocí si nastavíme rychlost a hlasitost promluvy a dozvíme se informace o stavu přístroje. Zelená tlačítka nám pak umožní například nastavit si jazyk (zde máme na výběr angličtinu, polštinu a češtinu), zvolit si místo pro uložení textových souborů, nebo naopak zvolit zdroj textového souboru a podobně. Další dvě fialová tlačítka jsou rezervována jako programovatelné funkční klávesy. Celá kolekce je pak završena červeným tlačítkem v pravém spodním rohu čelního panelu, které slouží k vymazání vyrovnávací paměti.
Na levé boční straně přístroje je umístěna DVD mechanika pro možnost načtení, nebo naopak vypálení oskenované předlohy na CD nebo DVD médium. Na pravé boční straně jsou pak umístěny USB konektory pro možnost připojení dalšího přenosného paměťového média - flashdisku a konektory pro připojení monitoru, klávesnice nebo i myši. Tato externí ovládací zařízení jsou však určena pouze pro servisní účely.
Oskenovaný text je možné uložit vedle dvou již zmiňovaných přenosných médií také na zabudovaný disk, ze kterého jej lze pak kdykoliv později ihned číst, bez nutnosti dalšího skenování.
Auto-Lektor je velmi vhodnou pomůckou pro nevidomé uživatele, pro které je ovládání standardního počítače se skenerem a příslušnými programy příliš složité, a kteří by přesto rádi využili schopnosti rozpoznávacího programu a počítačového hlasu.


Braillský řádek Alva BC 640
Braillské řádky nejsou na našem trhu jistě neznáným produktem. Dodavatelé nám jich nabízejí hned celou řadu od různých výrobců. Letos však zástupci pražské Spektry předvedli braillský řádek nové generace od holandského výrobce Optelec-Tieman Group, značený jako „ALVA BC 640".
Tento snadno přenositelný čtyřicetiznakový braillský zobrazovač lze připojit ke kapesnímu počítači, mobilnímu telefonu, notebooku, nebo i ke stolnímu počítači. A čím je tento řádek nový? Je to nejen tím, že se k počítačům dá připojit pomocí USB kabelu, ale nově i pomocí bezdrátového připojení Bluetooth třetí generace, které má dosah až 100 metrů. Znamená to například, že s tímto řádkem můžete pracovat na počítači, který máte umístěný doma v pokoji, zatím co vy sami sedíte na zahradě ve stínu stromů.
Řádek je však zajímavý také tím, že díky nové technologii, založené na bázi piezoelementů, je u tohoto výrobku dosaženo, ve srovnání s ostatními dosud dodávanými braillskými řádky, jeho mimořádně malých rozměrů a nízké hmotnosti. Přístroj má bez přídavného modulu rozměry 338 krát 75 krát 18 milimetrů a váží necelého 3/4 kilogramu.
K tomuto řádku je navíc možno dokoupit a připojit přídavný modul, který obsahuje braillskou klávesnici a reproduktory. S tímto modulem je pak možné jej využívat ve spojení s mobilním telefonem nebo kapesním počítačem typu PDA také jako lehce přenosný zápisník. Jeho rozměry v tomto případě narostou na 338 krát 116 krát 20 milimetrů a jeho váha je pak necelý 1 kilogram. Ale i to je, ve srovnání s dosud dodávanými typy, o pětinu až čtvrtinu méně.
Alva BC 640 má 40 dobře čitelných výstupních znaků s naváděním kurzoru pod každým znakem. Dále obsahuje ovládací navigační klávesy a navigační kurzorový kříž, s jehož pomocí je možné se pohybovat po textu zobrazeném na displeji počítače nebo telefonu. Je vybaven akumulátory, které vydrží při práci bez přídavného modulu až 20 hodin. S používáním přídavného modulu se pak tato výdrž samozřejmě snižuje. Napájen může být přímo z počítače přes USB konektor, nebo přes samostatný síťový napáječ.
S použitím dalšího volitelného doplňku, kterým může být odečítač Hal nebo Supernova v přenosné verzi Dolphin Pen do USB portu, může tento řádek sloužit i jako hlasový výstup, například pro nejzákladnější práci v systému Windows, nebo pro pohodlný poslech delších textových souborů.


HAL = inteligence za obrazovkou Windows
HAL je odečítač obrazovky počítače, který prostřednictvím hlasu a hmatu (pokud máte k dispozici braillský řádek = další speciální zařízení připojené k PC) zpřístupňuje zrakově postiženým uživatelům PC vše, co se na obrazovce děje. HAL čte nejen text, ale dokáže rozpoznat dialogy, menu, tlačítka, přepínače a další ovládací prvky systému Windows a přesně o nich i jejich stavu uživatele informovat.
Hlasový i hmatový výstup odečítače dává velmi rychlou odezvu na dění na obrazovce a je kompatibilní s většinou brailských zobrazovačů. Spolu s programem HAL zároveň dostanete předplacené aktualizace na následující rok a českou hlasovou syntézu RealSpeak Zuzana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Náš letní tábor 2023

KTN + České muzeum hudby Praha 4.11. 2022

Braillský klíč 2022