Kultura

Komentované filmy


http://www.apogeum.info/
Zpřístupňovat filmy nevidomým si vytklo za cíl své činnosti občanské sdružení Apogeum, které bylo založeno v roce 2001 v Brně. Děje se tak prostřednictvím stručného, leč výstižného komentování obrazového děje filmu. Začínalo se v provizorních podmínkách, avšak s velkým nadšením .
„Na komentáři třeba k filmu Obecná škola je patrno, že není nahráván ještě za optimálních studiových podmínek," vzpomíná velký fanda komentovaných filmů, nevidomý Petr Mašek, jeden ze spolupracovníků sdružení.
Během roku bylo komentářem vybaveno prvních pět filmů. V současné době je zájemcům k dispozici na 120 komentovaných filmů včetně těch, které jsou opatřeny i obrazovou složkou. Kromě profesionálních herců, kteří načítají komentáře, pracuje pro občanské sdružení okolo 15 lidí - tvůrci komentářů, zvukaři, střihači, odborní poradci.
V minulém roce byl při Apogeu založen Klub přátel komentovaného filmu. Do klubu se mohou zrakově postižení zájemci přihlásit prostřednictvím formuláře, který najdou na webových stránkách sdružení: www.apogeum.info.
Filmy, které jsou opatřovány komentářem pro nevidomé, jsou vybírány třemi způsoby. V první řadě jsou to přímo požadavky nevidomých členů klubu. Další možností výběru jsou filmy, které zaujaly okruh spolupracovníků Apogea.
„Pak jsou také zařazovány do projektu filmy, o něž jsme požádáni donátory (Česká spořitelna, Nadační fond Českého rozhlasu, Ministerstvo kultury ap.) nebo vydavateli DVD," doplnil Petr Mašek. Převážně jsou komentářem opatřovány české filmy - pohádky, komedie ...
Jakmile je film vybrán, následuje jeho podrobné shlédnutí za účelem vytvoření výstižného komentáře, který umožní nevidomému, aby se v ději filmu „neztratil". „Ve valné většině tato zodpovědná úloha spočívá na bedrech, lépe řečeno na bystrém zraku a schopnosti doktora Michala Kuchaře, přiblížit děj na obrazovce," poukazuje na důležitou činnost Petr Mašek.
Pak dochází k případnému dolaďování textu, k stylistickým úpravám, dosazení do tzv. time kodu. Ke komentáři jsou dopsány narážky, např. odjede auto, bouchnou dveře, tak, aby zvukař, který to stříhá, mohl dosadit příslušný komentář na správné místo záznamu.
Když je komentář napsán a vyladěn, pozve se do studia Apogea sjednaný profesionální herec k načtení textu. Načtený komentář dostává k dostříhání zvukař.
„Natáčení komentáře přímo do filmového záznamu by bylo zdlouhavé a nebylo by to v požadované kvalitě. Z jedné věty, třeba třikrát přečtené, si vybereme tu nejlépe naintonovanou a tu do filmu vložíme," zasvěcuje mě do tajů natáčení komentářů Petr.
Po důkladné kontrole je komentovaný film připraven k distribuci.
Členové filmového klubu dostávají třikrát ročně CD s filmy, které byly v posledním období zpracovány. Pochopitelně, že je možno získat i celou dosavadní produkci. Členství v klubu pro zrakově postižené je za symbolický stokorunový dar. Bližší informace všem zájemcům o komentované filmy rád poskytne Petr Mašek na mobilu: 723 430 898.

Co nesmíte nevidět
Slepé lásky do 28 zemí
Slovenský celovečerní dokumentární snímek režiséra Juraje Lehotského „Slepé lásky" získal na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes cenu Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu (CICAE). Jde o jednu ze tří cen udělených v paralelní sekci festivalu nazvané Quinzaine des réalisateurs (ve volném překladu „Dva týdny režisérů"; je to nesoutěžní festivalová sekce festivalu. Ceny v ní udělují partnerské organizace festivalu, mezi něž patří i CICAE).
Tématem filmu je láska nevidomých a v širším smyslu hledání štěstí. Na plátno je přenesen vztah mezi nevidomým učitelem a jeho ženou, láska mezi nevidomým mladým Rómem a skoro stejně postiženou bílou dívkou, touha mladé nevidomé ženy po dítěti, hledání lásky nevidomou dívkou přes internet.
Film, který má jako první slovenský snímek také zvláštní verzi pro nevidomé se speciální zvukovou stopou (komentářem), byl v Cannes velmi dobře přijat už při promítání. Soutěžil také v dokumentární sekci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.
„Slepé lásky" zřejmě obletí celý svět. Cena od CICAE je totiž vstupenkou do tří tisícovek kinosálů ve 28 zemích - od USA po Japonsko včetně téměř celé Evropy. U nás by se příběhy lásky nevidomých měly promítat od podzimu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Náš letní tábor 2023

KTN + České muzeum hudby Praha 4.11. 2022

Braillský klíč 2022