Bílé hole

Bílé hole - změny v Číselníku VZP

Od 1. července 2008 platí aktualizovaný Číselník VZP-PZT, podle kterého lékaři předepisují prostřednictvím poukazů zdravotnické prostředky hrazené plně (bílé hole) nebo částečně zdravotní pojišťovnou. Protože v oblasti bílých holí dochází vydáním nového Číselníku k významným změnám proti předchozímu stavu (který platil od 1. ledna 2003 - tedy 5 a půl roku) a protože předpokládáme, že nový stav opět několik let vydrží (pokud změny nebude iniciovat sama VZP), chceme vás se změnami podrobněji seznámit.

1. Nové typy kompozitních holí
Nově jsou v Číselníku zařazeny 3 typy holí, pro které je společné použití kompozitu jako základního nosného materiálu (doposud byly všechny hole zařazené v Číselníku hliníkové). Pojmem „kompozit" se rozumí materiál, který je složen ze skelných, uhlíkových event. kevlarových vláken pojených pryskyřicí. Vzájemným poměrem jednotlivých druhů vláken a jejich orientací lze pak získat trubky různých vlastností (pevnost, pružnost). Hlavní předností kompozitu při porovnání s hliníkovou slitinou je jeho nižší měrná hmotnost - přibližně 1,9 g/cm3 proti 2,7 g/cm3. To znamená, že v případě použití rozměrově stejných trubek (průměr, tloušťka stěny) lze nahrazením hliníku kompozitem výrazně snížit hmotnost hole. Přitom právě hmotnost hole (resp. moment síly, ve kterém hmotnost hole hraje hlavní roli) ovlivňuje, zda vůbec či za jak dlouho bude nositel hole pociťovat únavu ruky.

Dva typy nově zařazených holí patří do skupiny orientačních holí, tzn. že jsou svou konstrukcí určeny k prostorové orientaci a samostatnému pohybu nevidomých osob. Oba typy (neskládací i skládací pětidílná) mají své sériově vyráběné hliníkové ekvivalenty. Vzájemným porovnáním bylo zjištěno, že nové kompozitní hole přinášejí významnou váhovou úsporu (20 % u neskládací hole, resp. 16 % u skládací pětidílné hole) při zachování či vylepšení ostatních parametrů (poloha těžiště, pevnost, pružnost, vůle ve spojích u skládací hole).
Třetím nově zařazeným typem je „hůl signalizační teleskopická sedmidílná". Tato hůl je ve výrobě již 4 roky a nyní tedy může být předepisována jako hrazená pomůcka.

2. Dolní koncovky orientačních holí
Orientační hůl je vlastně prodlouženou rukou, plní tedy hmatovou funkci a to prostřednictvím své dolní koncovky, která přichází do styku se zemí. Na volbu typu dolní koncovky má zásadní vliv technika chůze (kyvadlová x kluzně-kyvadlová), kvalita povrchu i rozdílné zvyklosti jednotlivých uživatelů.
S ohledem na výše uvedené je žádoucí, aby nabídka dolních koncovek byla širší a umožňovala uživatelům výběr.
Všechny typy koncovek se podařilo do číselníku VZP zařadit.

V současné době je v nabídce 6 typů dolních koncovek k orientačním holím: 4 typy jsou nylonové (silonové) a 2 typy keramické. Ze silonových koncovek jsou dvě pevné a dvě rotační. Pevné silonové koncovky se dělí na standardní - průměr 25 mm, které jsou běžně součástí hole, a prstové (tužkové) -průměr 14 mm, které mohou být součástí hole na přání (bez příplatku) a jsou určeny těm, kteří chtějí, aby hůl co nejlépe „četla" terén (za cenu častějšího zadrhávání a rychlejšího obroušení).
Rotační silonové koncovky se vyrábějí ve dvou velikostech -malá o průměru 28 mm a velká o průměru 40 mm, přičemž obě
se předepisují na poukaz pod jedním kódem (95570) a v prodejně je nutné uvést, o jakou velikost máte zájem (pokud nebude uvedeno nic, bude vydána malá koncovka).
Jako novinka jsou nabízeny 2 typy keramických koncovek -pevná a z ní vycházející rotační (obě s průměrem 24 mm). Materiál použitý na výrobu těchto koncovek lze považovat za neobrousitelný.
Oba typy se opět předepisují na poukaz pod jedním kódem (95574) a podobně jako u předchozích koncovek je nutné uvést, o který typ máte zájem - pevnou či rotační. Pokud to nebude uvedeno, bude vydána pevná.

Všechny tyto orientačních holí jsou také nyní vyráběny ve třech variantách provedení rukojeti:
- standardní rukojeť – dvěvěná (olše) ošetřená ekologickým vodou ředitelným lakem
- neoprenem obšitá rukojeť – pro tlumení nárazů hole přenášených do ruky
- kůží obšitá rukojeť – luxusní provedení pro náročné

Zatímco dřevěná rukojeť je standardní součástí hole a je tedy hrazena zdravotní pojišťovnou, neoprenem či kůží obšitá rukojeť představuje nadstandard, za který se připlácí. Konečná cena (vč.DPH) neoprenové rukojeti je 282 Kč, kožené rukojeti 376 Kč.

K tomu ještě připomínáme, že v tomto číselníku zůstaly za nezměněných podmínek tyto další pomůcky:
- Indikátor světla a hladiny kombinovaný, plně hrazený zdravotní pojišťovnou. Poukaz musí potvrdit revizní lékař zdravotní pojišťovny pacienta.
-Teploměr lékařský pro nevidomé mluvící, plně hrazený zdravotní pojišťovnou. Poukaz může vystavit pouze praktický lékař pacientovi, který je nevidomý, žije osaměle a jeho diagnóza vyžaduje pravidelné měření teploty. Poukaz na tuto pomůcku musí rovněž potvrdit revizní lékař pojišťovny pacienta.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Náš letní tábor 2023

KTN + České muzeum hudby Praha 4.11. 2022

Braillský klíč 2022